Летенето с парапланер в дисциплината целно кацане е кратко, но изисква голяма концентрация в последните 1-2 минути, преди състезателите да стъпят върху целта, която е електронна палачинка с диаметър 2 см. Главен съдия на шампионата е Златко Спировски от Македония:


Златко Спирковски - главен съдия: "Сопот е едно от най-познатите места в Европа посетено от много пилоти, досега организирани много състезания в крос кънтри, целно кацане, мястото е гарантирано добро. Максимално са предвидени 6 рунда и се надявам да ги направим."В шампионата участват над 40 пилоти от България, Испания, Румъния, Естония, Китай, Северна Македония:Стефан Колев - състезател от България: "Българският отбор е един от най-добрите отбори в света в дисциплината целно кацане, но за съжаление държавата е абдикирала от нашия спорт до степен, в която дори не се плащат таксите участие и всичко е на самоиздръжка и желание и хъс от страна на състезателите, защото когато ме питате за другите държави при нас е тъжна картинка и въпреки всичко продължаваме да бъдем в елита..."Пилотът Адам Спировски идва за първи в Сопот на състезание по целно кацане, защото е разбрал, че това е едно от най-добрите места в света за летене:Адам Спирковски: "И съм въодушевен, планината е прекрасна, природата. Този лифт, който имате е прекрасно нещо, бързо се качваме догоре и е супер..."

Дисциплината целно кацане придобива все по-голяма популярност в света. Много страни всяка година кандидатстват в Международната федерация по въздушни спортове ФАИ, за да спечелят домакинство.


Състезанието в Сопот бе наблюдавано от международни стюарди, защото последната седмица на октомври следващата година, градът ще посрещне над 100 от най-добрите състезатели в световната ранглиста.


На първо място в шампионата се класира Сергей Саунов от Естония, на второ Валери Цветанов от България, а на трето Адам Спирковски от Македония.

При жените първото място грабна Владимира Христозова от България, на второ място остана Александра Уфцеска от Македония, а на трето Силвана Пашова от България. Състезателите успяха да изпълнят 5 от планираните 6 полета.