(ВИДЕО) И Сопот протестира срещу подмяната в учебниците Втори протест срещу подмяната на историята в учебниците по литература разтърси Подбалкана - люлката на българското възраждане. Стотици българи от района и страната протестираха тази вечер в Сопот пред паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов с искане за формиране на ясна концепция за пробългарска реформа в образованието. Организатор на митинга бе къща музей "Иван Вазов". Протестът започна с химна на България и патриотични песни. Жителите на подбалканския град се обявиха срещу опорочаването на националната ни памет чрез подмяната на българската история заради промените в учебните програми:
Стефан Филчев - директор на къща музей Иван Вазов: "Не реформи на парче, не реформи инициирани от един или друг министерски екип, защото колкото и екипа идват в това министерство всеки идва със своята собствена концепция. Искаме децата ни приоритетно до пети или шести клас да учат българските класически автори, които са разбираеми и понятни също толкова колкото понятни и разбираеми са древногръцките митове и скандинавските митове".
Петър Берлиев - жител на Сопот: "Против съм всякакво оскверняване на историята и литературата. Защо изхвърлят Паисий, защо изхвърлят Смирненски, от литературата говоря, не говоря за историята там е пълна каша".
По време на протеста кмета на общината Деян Дойнов, който бе облечен в униформа от руско - турската война каза, че неговите дъщери иска да се възпитават с историята такава каквото е и се обърна към ръководителите в държавата, че трябва да си вземат поука. След словото си той каза "Нека България да пребъде. Казвам го аз кмета на община Сопот Деян Дойнов", извади и размаха сабя:
Деян Дойнов - кмет на община Сопот: "Така, че България да пребъде векове наред и нашите деца да помнят, че Иван Вазов е патриарха на българската литература, да помнят Ботев, да знаят кой е Левски".
Атмосфера
Гражданският протест подкрепиха и рокери. В инициираната подписка от къща музей Иван Вазов вече са събрани над 1100 подписа. Тя ще бъде внесена в края на седмицата в просветното ведомство заедно с подписката, която започнаха Калофер и Карлово.