Ръководството на Сопот предлага намаляване на трудовите възнаграждения на кмета, председателя на Общинския съвет и на общинските съветници. Причината е, че параграфът е изчерпан и няма средства за заплати. Това обяви на извънреден брифинг зам.-кметът Николай Новаков.


"300 000 лв беше параграфа на ОбС за годината.Средствата на администрацията идват от държавата, а заплатите на съветниците взимат от средствата за инфраструктурата в Общината. Председателят на местния парламент е с най-високо възнаграждение в областта и заведе дело, единственото вероятно в страната, защото не бяхме превели заплатата й за 2 месеца. Нека хората знаят, че предлагаме заплатата на кмета да стане 1700 лв, а тя да получава 50 % от неговото възнаграждение. По закон заплатата на председателя на ОбС трябва да бъде до 70% от възнаграждението на кмета", заяви Новаков.

Той коментира, че будят съмнение как се формират заплатите на съветниците Станислав Стоенчев и Марин Бодуров.

"Най-голямо възнаграждение от съветниците получава лидера на БСП Сопот 1077 лева, той е зам.-председател на ОбС, но зам.-председател е и Анелия Бочева, а тя взима много по-малко. Бодуров е член само на една комисия, а получава 923 лв. От 41 души администрация, 17 от тях, които работят по 8 часа и са много по- натоварени получават по-малко", посочи Новаков и добави, че предложението за намаляване на заплатите е от 1.12.22, а съветниците да получават 10% от работната заплатата на администрацията в Общината.

"Днес ДЗ бе внесена. Няма средства за заплати за последните три месеца на тази година. Нали искат да се режат средствата за спорт, културен календар, как не чухме един общински съветник да поиска да се намалят техните заплати, за да се балансира бюджета на Общината", каза още зам.-кметът Новаков.