ЕКСКЛУЗИВНО: Осем населени места искат да се отцепят от община Карлово (РЕПОРТАЖ) Осем населени места искат да се отделят от община Карлово заради лошото управление на сегашното й ръководство. Основният им мотив е заради липса на бюджетно финансиране на всички селища извън общинския център Карлово. Кметовете на Клисура, Розино, Кърнаре, Иганово, Христо Даново и Певците, и инициативни комитети от Слатина и Столетово заявиха намерението си за присъединяване към община Сопот. Те изпратиха писмо до Минrстерството на регионалното развитие и благоустройството и местната власт в Сопот.
Недоволството на жителите на населените места ескалира заради множество проблеми, за които община Карлово не намира решение вече с години. Според хората:
Иван Илиев, жител на Слатина: "В днешно време слатинци пият отровна вода от тези азбестови тръби, които са положени в 50-те години. Слатинци не вървят по тротоари, вървят из тревата, защото не могат да вървят по шосето, защото и пътищата ни са развалени"
Иванка Минчева,жител на Клисура:"Младите хора просто напускат Клисура. Клисура се обезлюдява и най-елементарното те нямат дори една аптека
Петър Цанков - жител на Розино: " какво направиха обраха селата, продадоха им имотите на хората и през турско е имало собственици на тези имоти, а те ги изкараха бели петна и ги разпродадоха и си взеха парите в общината. Какво 21 век, той ни върна в 19, той обра селото..Той ни направи просяци...
.
Кметовете на населените места казаха, че години наред получават минимални средства от общинския бюджет, които едва достигат за поддържане на административната дейност на кметствата.Не са получили необходимите средства за благоустрояване и инфраструктура и затова по улиците зеели дупки, нямало зелени площи и тротоари и съществували множество проблеми с водоснабдяването. Те се оплакаха, че не са реализирани проекти по еврофондовоте и масово се е разпродала общинската земя, а средствата от нея отивали само за погасяване на дълговете на общината:
Борис Спиров,кмет на Клисура: "Бюджет, а пък ти изключат тока...няма какво да говорим изобщо за бюджет при положение, че имам 40 хил.лв.неразплатени и те ползват нашите средства от продажбата на земите и, че ние не можем да си купим 10 торби цимент и да направим 10 квадрата тротоари
Димитър Петров,кмет на Розино: "Не ги получаваме по оправдание на администрацията, че са имали запори от стари неразплатени средства. От тези 11 млн. няма 0.11 лв. изразходвани за село Розино.Това са си пари, които в кметство Карлово са си отишли, дори незнаем за какво са отишли."
Борис Спиров, кмет на Клисур:"По време на турско робство Клисура и била по-добре отколкото днеска под Карловско иго"
Кметът на Клисура отбеляза, че дори е бил заплашван от общинския кмет. Позицията на община Карлово по всички тези въпроси изрази председателя на местния парламент, тъй като кмета Кабаиванов бил в болнични. Стойо Карагенски каза, че заради лошото й финансово състояние, и множеството запори още от началото на мандата един от начините за справяне с проблемите бил да пристъпят към разпореждане с общинското имущество
Стойо Карагенски - председател на ОБС - Карлово: "Имало е периоди, в които трудно се осигуряват средства за храната в детските градини и в детските ясли и естествено всяко едно общинско ръководство ще разчита на едни такива приходи, за да може да реши проблемите на общината".
Карагенски обясни, че исканите 30 % от продажните цени на разпродадените земи не били насочени към кметствата, защото общинския кмет не е внесъл предложение, с което общинския съвет да вземе решение общинската собственост да бъде предадена за управление на съответния кмет на населено място.
Според кмета на община Сопот още през 1999-та областната управа на Пловдив област ясно е изразила становището си, че населените места на запад от Сопот трябва да проявят инициатива за присъединяване към нея, защото община Карлово е голяма и тежка за администриране. Това показвало и анализите направени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството през 2007 и 2011-а
Веселин Личев - кмет на община Сопот - "този закон, който действа в момента за допитванията и рефендумите позволява за 8 месеца максимум това да стане факт на 100 %, но дали това ще се случи зависи само от хората....."
До дни в региона започва организирането на общоселски събрания и излъчване на инициативни комитети за провеждането на местен референдум за отделяне на кметствата от община Карлово. Кметове поискаха и среща с премиера Борисов, за да го запознаят с намеренията си.