ген. Шивиков: Очаквам на по-късен етап да бъдат предявени други обвинения Бригаден генерал Димитър Шивиков коментира новите обвинения като каза, че още като командир на 18-тия контингент, изпълняващ мисия в Афганистан, е обявил пред колегите си от Военна полиция, ДАНС и целия личен състав, че ако одобрят нещата, които са останали като одеяла, топки, зимни комплекти може да бъдат дарени на домовете за деца лишени от родителски грижи в Асеновград, Калофер и Брацигово. Но поради възникналата още тогава негативна кампания същите неща са се върнали за много кратко време отново в Афганистан. Генералът каза, че представителите на Военна полиция и ДАНС ежедневно са присъствали и според него и от там е тръгнало всичко. Още тогава е била дадена абсолютна публичност и гласност с цел да няма нищо скрито и покрито. Шивиков смята, че негативната кампания срещу него тепърва ще се развихря, но е по-важно хората да вземат правилното решение и в тази връзка той призова медиите да влезнат в контакт с кметовете, на които са предоставяни услугите и на местното население на община Карлово, за да се разбере тяхното мнение.
Военна - окръжна прокуратура повдигна нови обвинения на бригаден генерал Димитър Шивиков за злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт. От държавното обвинение съобщиха, че в хода на разследлаването са събрани доказателства за още девет случая на злоупотреба. Първото обвинение срещу генерала бе, че е използвал неправормерно труда на 4-ма военнослужещи за ремонт на жилещото му в София, след това последваха две нови обвинения - за предоставяне на специализирана техника и палатки за откриване на ловен сезон за едър дивеч и, че е наредил да бъде отнета шофьорска книжка на негов подчинен.
Военна - окръжна прокуратура повдигна нови обвинения на бригаден генерал Димитър Шивиков за злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт. От държавното обвинение съобщиха, че в хода на разследването са събрани доказателства за още девет случая на злоупотреба. Първото обвинение срещу генерала бе, че е използвал неправомерно труда на 4-ма военнослужещи за ремонт на жилещото му в София, след това последваха две нови обвинения - за предоставяне на специализирана техника и палатки за откриване на ловен сезон за едър дивеч и, че е наредил да бъде отнета шофьорска книжка на негов подчинен военнослужещ. Събраните доказателства по новите обвинения са за присвояване на вещи по време на мисия в Афганистан през 2010-та, когато Щивиков е бил национален командир на 18-тия контингент. Тогава на всеки национален контингент е било предоставено имущество като одеяла, якета, панталони, спортни екипи и други, като безвъзмездна помощ на местното население.Командирът обаче е разпоредил част от него да бъде върнато в България, за да бъде предоставено на домове за деца в нашата страна. Другото обвинение е, че устно е разпоредил 9 военнослужещи да участват в мотокрос в карловското село Васил Левски, като група за охрана на използваното войсково имущество. Останалите случаи, по които са повдигнати новите обвинения са аналогични. В момента генарал Шивиков е в отпуск и ще участва като независим кандидат за кмет на община Карлово.