Обвиниха ген.Шивиков за присвояване на вещи В хода на разследването на Военноокръжна прокуратура - София срещу бригаден генерал Димитър Шивиков за неправомерното ползване на труда на четирима негови подчинени за ремонт на собственото му жилище са събрани доказателства за още 9 случая на злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт. Това съобщиха от прокуратурата. За 10-те случая на злоупотреба със служебно положение на 14.09.2015 г. е повдигнато обвинение на Димитър Шивиков в качеството му на командир на "61-ва Стрямска механизирана бригада"- Карлово.
В хода на това разследване са били събрани и доказателства за извършено от ген. Шивиков длъжностно присвояване на вещи по време на мисия в Афганистан. Материалите за присвояването на отделени в ново досъдебно производство срещу бригаден генерал Шивиков.
През 2010 г. ген. Шивиков е бил Национален командир на 18-ти контингент от въоръжените сили на Република България за участие в операцията на мисията на НАТО - ИСАФ "Международни стабилизиращи сили в Афганистан". На всеки национален контингент е било предоставено имущество (одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи, футболни екипи) като безвъзмездна помощ на местното население. Имуществото не е било раздадено с тази цел, като командирът на контингента е разпоредил част от него да бъде върнато в България. Това е станало с военен полет, заедно със служебното имущество на българската армия.