В България започна кампанията по прибиране на лавандуловия цвят. Производители от южната част на страната срещат големи трудности с намирането на работна ръка, която да обработва насажденията.Тази година се очаква драстичен спад на изкупната цена на лавандуловото масло заради свръх производство.
Заради липсата на работна ръка и ниската изкупна цена за кг лавандулово масло, производители от Южна България посочиха, че ще търпят загуби
Румен Петров - производител на лавандулови насаждения в Горна Махала: "Хора, които работят ръчно с иновативни инструменти нар. мотики отидоха в чужбина да предават своя опит. До тук само наливаме огромни пари и то в продължение на 4 ри години в ръчната обработка на лавандулата, компенсираме тази загуба с това, че обработваме около 1700 дка други култури..."
В момента изкупната цена на лавандуловото масло е 70 лв. Производителите се надяват, че търсенето на международния пазар няма да намалее, тъй като продуктът е с изключително широко приложение:
Христо Николов - производител от Карлово: "То има своето място на пазара, търси се, но производството на огромни количества неименуемо води до сваляне на цената. Ако не се повторят миналогодишните валежи е възможно тази година реколтата, добитото масло от очакваната реколта да надскочи 700 тона".
Лавандуловите насаждения в България вече надхвърлят 100 000 дка, като най-големите са в районите на Добруджа и Чирпан.