Сопот отново ще бъде световна столица на парапланеризма в дисциплината целно кацане. Световното първенство е планирано да се проведе последната седмица на месец октомври следващата година. Благодарение на добрата инфраструктура, която предлага Лифт Сопот и на безупречната организация, местният спортен клуб отново спечели домакинство на състезание от най-висок ранг.

Кметът на Сопот Деян Дойнов посочи, че местната власт в лицето на общинското ръководство ще подкрепи провеждането на състезание от такъв висок ранг, но е необходимо и Общинския съвет да даде своето съгласие. Местният спортен клуб вече е внесъл искане с молба за финансова подкрепа.
В първенството ще участват 130 от най-добрите състезатели в света. В града ще дойдат съдии и наблюдатели от Световната организация FAI. Популяризирането, рекламата и провеждането на тест-състезание през ноември е задължително.

Според организаторите за провеждането на силно първенство от тук нататък е много важно да получат подкрепата на Министерството на младежта и спорта и местната власт, тъй като практиката в цял свят е такава и показва, че това е златната формула за успех и развитие на туризма.