Прокуратурата повдигна още две обвинения срещу ген. Шивиков Според магистратите той изпратил техника и военни за откриване на ловен сезон и наредил да се отнеме шофьорска книжка на войник
Обвиненията срещу бившия командир на 61-ва механизирана бригада ген. Димитър Шивиков набъбнаха до три, научи „Сега“. Постановлението с новите обвинения е от 13 юли и аргументите на държавното обвинение отново са злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт. В края на април срещу Шивиков бе обвинен, че е карал подчинени да ремонтират къщата му. Заради това му бе отнет допускът до класифицирана информация и той подаде рапорт за напускане.Според прокуратурата действията, заради които са повдигнати новите обвинения, са от септември 2014 г. до 12 март 2015 г. Едното е, че в края на септември м.г. Шивиков е наредил устно на свой подчинен да осигури специална техника – УАЗ, „Мерцедес Актрос“, ЗИЛ, цистерна с вода, 7 броя палатки, 18 военни и 6-има цивилни за откриване на ловния сезон за едър дивеч. Това е станало без заведено искане от Ловно-рибарско дружество – Карлово, твърдят от държавното обвинение. Така е била нарушена заповед на министъра на отбраната от 1998 г., че такива услуги се правят срещу заплащане и с договор. Според прокуратурата така са настъпили вредни последици от имуществен характер за МО – на военните и цивилните са плащани заплати. Бил е уронен и престижът на командния състав и на българския офицер.
Второто обвинение е, че на 16 декември м.г. Шивиков е превишил правата си, като накарал свой подчинен да отнеме шофьорската книжка на войник заради превишена скорост. Книжката е била задържана до 23 декември. От обвинението смятат, че тук отново са настъпили вредни последици от неимуществен характер, изразяващи се в уронен престиж на командния състав и на българския офицер. Освен това генералът е нарушил Закона за движение по пътищата, тъй като нямал право да иска отнемане на шофьорска книжка.
„Предявените три обвинения са пълна подигравка с правото и с ген. Шивиков. Никой не може да ме убеди, че тези обвинения целят друго освен отстраняването му от предстоящия пост в Брюксел. Може да има и още обвинения… военни прокурори и служители на ДАНС броят замразени риби, някакви диви прасета… изобщо целият капацитет на Военна прокуратура е впрегнат да се занимава с неща, които не представляват престъпления“, коментира адвокатът на генерала Светлана Георгиева пред „Сега“.
–––ОБВИНЕНИЕ
След повдигането на първото обвинение срещу генерала стана ясно, че Шивиков е бил кум на единия от военните, които са помагали за ремонта на апартамента. Другите са били техни приятели. Това е станало в неработно време. Затова и веднага се появиха съмнения, че някой иска да отстрани ген. Шивиков от поста в Брюксел. В това се усъмни и премиерът Бойко Борисов, който поиска да се промени законът за класифицирана информация, за да може генералът все пак да замине в НАТО. Той обаче подаде рапорт за напускане на армията. Това още не се случва, тъй като президентът Росен Плевнелиев не е издал указ за освобождаване на генерала./