Ген. Димитър Шивиков - едно обосновано и предизвестено решение за кметската надпревара в Карлово Бившият командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада и началник на българския контингент в Афганистан ген. Димитър Шивиков публикува разтърсващо съобщение в профила си във Фейсбук дни преди края на 2018-та година. В него той изобличи САЩ като Жандарм №1 на света и обвини Вашингтон в "брутална намеса" във вътрешните работи на България.
Бившият командир беше обвиняем от Военна прокуратура за злоупотреби и превишаване на правомощията си. През юли тази година ген. Шивиков бе напълно оправдан от Военния съд в Пловдив и по последните от предявените му обвинения. В случая ставаше дума за черпаци, отпускани за градски тържества, кокошки, патки и петли, които отглеждал неправомерно в отделението си. Според прокуратурата, генералът е отслабил боеспособността на армията, след като пратил персонал от кухнята за тържествата в Клисура по повод Априлското въстание. Оказвайки помощ и на други общини за подобни прояви, той трябваше да отговаря пред съда.
През август миналата година ген. Шивиков бе оправдан по обвинението, че е извършил длъжностно престъпление, като е дал възможност на подчинените си да тренират футбол и да станат армейски шампиони на страната, като по този начин е нарушил ритъма на физическата им подготовка.
През март тази година Софийски военен съд оправда о.з. бригаден генерал Димитър Шивиков по обвиненията за присвояване на имущество за малко над 10 000 лв. от времето, когато той беше командир на българския контингент в Афганистан за 2010 година, когато на контингента са били предоставени одеала, якета, панталони, зимни комплекти, спортни и футболни екипи, предназначени да бъдат раздавани като безвъзмездна помощ на местното население. Вчера Военно-апелативният съд оправда Шивиков и на втора инстанция по това дело.
Публикацията на Шивиков предизвика горещи дебати в социалните мрежи. Това бе и повода да го потърсим, за да чуем от него отговорите на най-коментираните въпроси:

Какво ви провокира да напишете тази, както я определят повечето медии "разтърстваща" публикация в личния Ви фейсбук профил?

- Здравейте, позволете ми най-напред да честитя Новата 2019 година и да пожелая тя да бъде здрава, успешна и благодатна за всички! Мнението, което изразих на личната ми страница във фейсбук, не е целяло да предизвикам каквато и да е сензация. С това не ангажирам никого и си е лично мое мнение. Наистина някои сайтове го качиха и добавиха тези сензационни заглавия, за да се четат. Следя внимателно какво се случва в обществения ни живот и ми направи неприятно впечатление, че преди да излезе официално позицията на министерството на отбраната за класирането на офертите за закупуване на нов изтребител за нуждите на Военно въздушните сили, високопоставени дипломати предварително огласиха информацията. Това за мен е тежка обида към всички нас и показва неуважението на тези господа към цял един народ. В крайна сметка ще бъдат похарчени народни пари и най-малкото, което заслужаваме е уважение. Освен това кохорта от национални продажници се опитват да ни убеждават колко правилен ще бъде изборът за този самолет. Отношение изразяват всякакви хора, пренебрегвайки експертното мнение на специалистите. На следващо място именно тези господа ревнаха до небесата против поставянето на една елха, подарена от руското посолство на София. В това те съзряха груба политическа намеса във вътрешните работи на страната ни. От прилагането на двойни стандарти винаги сме страдали.

Приключиха ли всички дела срещу вас, тъй като четем, че през юли сте бил оправдан окончателно и по последните обвинения?

- Все още не са приключили, но вчера на 03. 01. 2019 излезе решението на Военно- апелативния съд, с което се потвърждава решението на първа инстанция т.е. невинен. През всичките тези години аз нито за миг не съм се се притеснявал за крайния изход, защото не съм вършил никакви нередни работи. През цялата ми служба съм се ръководил от закона и нормативните документи в своите дела. С колегите сме служили така, че да бъдем полезни на народа и отечеството. Изпълнявали сме си задълженията. Пожелавам си тази година да приключи тази мръсна кампания срещу мен.

Да ви върна към вашата публикация във Фейсбук. Има много негативни коментари срещу вас, като например " че сте з
авършил САЩ, а пък обвинявате Вашингтон в „брутална намеса“ във вътрешните работи на България?

- Не съм съгласен, че има доста негативни коментари, напротив те са единични. Останалите са в категорична подкрепа на моето
мнение. Тъй наречените негативни коментари са писани от лица, които излизат с никнейм т.е. фалшиво име. Това дава основание да се твърди, че са тролове и целенасочено клеветят, без да се опират на фактите. Никога не съм крил, че съм завършил в САЩ и в това няма абсолютно нищо лошо. Гордея се с това. Дори това ми дава правото да изразявам свободно мнението ми, аргументирано и опиращо се на факти. Аз съм български генерал и винаги отстоявам българските интереси. Обучението в САЩ не предполага да бъда изразител и сляп поддръжник на политиката им и никога няма да бъда. Който се опитва пряко и брутално да се намесва в нашите работи аз винаги ще бъда против него.

В социалните мрежи има коментари, че със съобщението си провъзгласявате любов към Русия?

- В никакъв случай не проповядвам обич към Русия или към когото и да било. Статистиката е тази, която отчита, че над 70 процента от българите изпитват силна симпатия към Русия и руския народ. Само и единствено приканвам сънародниците ни да обичаме и защитаваме нашата родина. Да не казваме: Какво е направила България за мен или нас?, а да казваме аз и ние ще направим това за България. Смисълът беше, че между САЩ и американците и Русия и руснаците избирам вторите, защото ги чувствам по-близо до сърцето ми.

Някои от хората смятат, че по толкова откровен антагонистичен начин не се е изказвал нито един български генерал
от времето на приемането на България към НАТО през 2004-та. Така ли е в действителност?

- Мен не ме интересува кой и как ще се изказва. Това, че сме член на НАТО не означава, че ние като народ с вековна история и национална идентичност, нямаме право на мнение. Дори в НАТО уважават повече такива народи, които отстояват своята идентичност, отколкото да се държат слагачески. Истината е, пак го казвам, че в огромното си болшинство, народът ни изпитва симпатия и дълбока привързаност към руснаците. Защо трябва да се страхуваме да казваме истината. Не съм привърженик на поклонничеството и политически коректното говорене. За това в последната година се отбелязва и надига вълна от недоволство и омраза към политиците ни без значение дали са управляващи или в опозиция, защото те не постъпват честно и открито към народа ни.

Очаквате ли вашия апел към българския народ да бъде публикуван в официалните сайтове на руското посолство?

- Не очаквам, но и да го публикуват не виждам нищо лошо в това. Пак повтарям това не беше моята цел. Изразих на глас чрез публикуване моите мисли и вътрешен гняв към двойните стандарти, които няма да ни доведат до добър край.

Като говорим за НАТО, приветствате ли членството на България в международната организация за военно
сътрудничество?

- Преди 15 години България стана пълноправен член на НАТО. Странното е, че от тогава до ден днешен нашите първи мъже и жени винаги на срещи с партньорите от съюза все изтъкват, че ние сме лоялен и надежден партньор. Защо непрекъснато го изтъкват? Нима не са сигурни в това? Аз приемам членството в НАТО, но не приемам поведението ни в НАТО на мълчалив и винаги съгласен с решенията член. Все още не се чувстваме равнопоставени с другите страни. Това е поведението на нашите политици. Все чакаме всичко на готово.

Смятате ли, че българското офицерство има огромно петно залепено именно от Русия по време на Втората световна
война?

- Категорично не съм съгласен. Българските офицери за пореден път показват, че те са хора на честта и достойнството. Независимо, че властта се сменя в страната те изпълняват със своите войници синовният дълг да защитят отечеството и националните ни интереси и по този начин да бъдат смекчени последствията от това, че до вчера сме били съюзници на хитлеристка Германия. Те пак са една от най-пострадалата прослойка на обществото. Огромна част от тях са избити или заточени в лагери след войната. Огромно черно, срамно петно в новата история. Винаги офицерството е било авторитетна и способна прослойка, независимо от превратностите на времето.

Какво мислите за това, че Русия официално смята НАТО за враг, от което следва, че официално и нас ни възприема като враг, защото сме член на НАТО?

- Отговорът е, че НАТО официално посочва Русия за враг, от там и обратното твърдение Русия разглежда НАТО като противник. Миналата година имаше доклад за заплахите и там е посочено, че основната заплаха за България идва от Русия. В един спор винаги има две страни. Това зависи от гледната точка. Аз мисля, че Русия специално нас не ни разглежда като заплаха, но оценя, че територията на страната може да бъде използвана срещу нея. Тук е тънкия момент, когато ние като уважаваща се нация трябва да подходим само и единствено от националните ни интереси. Ще дам един пример, че дори като член на съюз всяка страна има правото да вземе различно решение от общото, когато през 2003-та година САЩ започнаха втората война срещу Ирак, Турция не разреши да се използва нейната територия за каквито и да е цели в тази война, дори базата Инджирлик, която е натовска база.

Съобщението ви бе споделено и в карловски фейсбук мрежи. Там в отговор на коментар, заявявате, че напук ще се кандидатирате отново на местните избори в Карлово?

- Не виждам защо да е напук. Според мен това би било закономерно и логично. На последните местни избори с подкрепата на жителите на общината стигнах до балотаж. Друг е въпросът дали надпреварата беше честна и спортсменска. Всички онези поддръжници и хората, които желаят смяна на статуквото ще вземат своето решение на предстоящите избори за местна власт.

Хората от Карлово още не могат да ви простят, че на предните местни избори зад вас застана един бизнесмен от района, който според тях ви попречи да спечелите кметската надпревара, защото е компрометиран?

- Аз не мисля така. Кой и защо трябва да ми прости. За мен са гласували всички онези избиратели, които ми повярваха. Аз стоях с името си и намеренията за управление на общината, с лице обърнато към проблемите на хората. Това според мен е внушение на опонентите ми, за да объркат колебаещите се. Ако играта беше честна, резултатът щеше да е друг. Този бизнесмен има име и се учудвам, че не го казвате, но аз ще го кажа, това е Иван Трифонов и няма човек, който да не го познава. Знаете ли какво искам да споделя с Вас? Човек е настроен винаги критично към хората особено когато го свързва със своите неволи и неудачи, но винаги се страхува да говори открито и честно с лицето, към което зад гърба му говори какви ли не нелепости. Защото Иван Трифонов е помагал на безброй хора и съм убеден, че пак ще помага. Хайде да не търсим причини за неудачите си в други. Това е поведение на слабите и страхливите.

Ако се кандидатирате за кмет на община Карлово каква подкрепа ще очаквате?

- Ще разчитам на всички онези избиратели, които искат истинска, реална промяна в начина на управление на община Карлово. Когато дойде това време аз отново ще застана с името си, с екипа от най-близките хора и най-вече с програмата или по-точно с мерките и начина на управление. Ако избирателите искат това заедно ще постигнем успех. Народът ни иска смяна на системата и тя идва през есента на тази година. Дойде време изчерпаните политици да отстъпят крачка назад и да слязат от политическата сцена. Дела трябват, а не празни и нереализирани обещания. Честита и благословена Нова година на всички жители на общините Карлово и Сопот!