Отличието за духовност, хуманизъм и патриотизъм „Йеродякон Игнатий – Васил Левски“ е учредено от уважаваните карловски скулптори Николина Канарова и Недко Кръстев през 2014-та година.

Тази година то бе присъдено на проф. д-р Иван Гаврилов – блестящ хирург, безкористно отдаден на стремежа за спасяване на българската памет, добротворец, дарител и съвременен будител, съобщиха от културната институция.


За никого не беше изненада поредният жест на дарителство от страна на Проф.Гаврилов. Той дари книги на Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“, Нина Канарова и на читалището. Институцията получи и портрет на Апостола с посланието „Да опазим България“.

Нина Канарова припомни историята на Отличието, като обоснова мотивите за избор на проф. д-р Гаврилов да бъде негов носител. Професор Гаврилов бе удостоен с бронзов бюст на Васил Левски, дело на Николина Канарова и Недко Кръстев и традиционна грамота.


Уважението си към Професора засвидетелства и СУ „Васил Левски“ – Карлово, в лицето на ученичката Мария Кръстанова, която отправи сърдечно обръщение с неподправена младежка емоция и успя да развълнува всички в залата.

Стилиян Дерменджиев и пианистът Илия Пиринчиев изпълниха музикален поздрав.