Мъжът на изчезналата Стоянка от Карлово: Не искам да я виждам! Тя чака да направя глупост!

"Гневен съм на Стоянка, не искам да я виждам и нямам какво да й кажа след всичко, което причини на мен и децата ни." Това заяви бившият съпруг на изчезналата преди 16 месеца Стоянка Дудекова от Карлово. Веселин Божилов допълва, че потъналата сякаш вдън земя майка на сина и дъщеря му най-вероятно се укрива в чужбина, пише "България днес".

"Нека децата й търсят отговорност за постъпката, аз няма да го направя", категоричен е Божилов. Той се съмнява, че Стоянка се укрива в чужбина и не дава знак дори на децата си, че е жива.

"Така тя иска да ме изкара извън равновесие и да направя някоя глупост", подозира бившият съпруг. Той бил в обтегнати отношения с Дудекова заради подялба на общото им имущество, преди тя да потъне вдън земя. Божилов допълва, че няма представа докъде е стигнала работата на разследващите по издирването на бившата му съпруга. Никой до момента не го е уведомил, че прокуратурата е спряла досъдебното производство по случая.

Повече от година и четири месеца разследващите са работили по версия за отвличане на 45-годишната жена от неизвестен извършител. Похитителят така и не е открит въпреки огромния обем работа, който разследващите са свършили, разкриват запознати. По думите им до момента са разпитани десетки свидели, направени са експертизи, проведени са очни ставки и тестове с детектора на лъжата. Няколко пъти са правени сравнителни анализи на ДТК профили от децата на Стоянка и открити трупове на неидентифицирани жени. Съвпадения обаче не са открити.

Нито едно от извършените до момента процесуално-следствени действия не е довело до следа към мистериозния престъпник, който според хипотезата е похитил Стоянка на 26 март 2014 г. Тогава в 4,30 ч. тя тръгнала на работа, но така и не стигнала до спирката на служебния автобус, която е на 300 м от дома й в Карлово. Заради липсата на каквито и да било следи към неизвестния престъпник от Окръжната прокуратура в Пловдив са преценили, че са изчерпали всички процесуални възможности и досъдебното производство е спряно.


Според разследващи това не означава, че търсенето на Стоянка е прекратено. Полицията, както и Интерпол продължават да издирват Дудекова. При постъпване на нови данни прокуратурата ще възобнови досъдебното производство по случая. Освен по основната версия за отвличане се работи и по хипотези за убийство, прегазване с кола и скриване на тялото.


Още от момента на изчезването на Стоянка подозренията на разследващите падат върху нейния бивш съпруг. Те подозират, че той е посегнал на живота й заради подялба на общото им имущество след развода - къща в Карлово, две коли и вила. Божилов е категоричен, че няма нищо общо с изчезването на майката на двете му деца. Той е подложен и на детектор на лъжата, на който не се проваля.


Освен по версията за убийство се работи и по хипотези за отвличане, бягство на Стоянка или прегазването й с кола и скриване на тялото.


Ченгетата не могат с категоричност да твърдят дали издирваната е в чужбина или не. Няма данни тя да е напускала легално страната. Ако обаче е отишла в Гърция или Румъния, следите й няма как да бъдат хванати, тъй като на границите на двете европейски държави не се вкарват данните за всички преминаващи.


Заплашвал я с убийство


Бившият съпруг на Стоянка в момента живее с децата си в къщата на ул. "Васил Караиванов" в Карлово. Преди развода е отстранен от същото жилище по Закона за защита от домашно насилие. Съдът му забранил да доближава Дудекова на по-малко от 100 м в продължение на година. Причината е, че пред сина си и дъщеря си Божилов се заканил да застреля съпругата си защото подала молба за развод след близо 18 години брак.