Оглавих подписката, защото искаме мир и свобода, селото ни да е свободно, заяви Ани Караджова, председател на Инициативния комитет за изселването от Розино на една от двете враждуващи ромски фамилии – Eскендерови.
Тя уточни, че и в момента селото се пази от жандармерия, но никой не е спокоен, защото от представителите на фамилия Ескендерови заплашват населението. Караджова отрече да е представител на една от двете фамилии.
21-годишната Ани е образователен медиатор със средно образование. По думите й, в подписката вече има около 400 подписа, защото желанието на хората е фамилия Ескендерови да бъде изселена.
Подписката е адресирана до кмета на Розино Ангел Шаламанов, до кмета на Карлово Емил Кабаиванов, до пловдивския областен управител Здравко Димитров, до директора на ОД на МВР в Пловдив старши комисар Атанас Илков.
По думите на Караджова, искането за изселване на цялата фамилия е напълно законно, всички настояват за това, но не всички са подписали, защото се страхуват.
Не смятам, че това е дискриминация, цялото село е против тях и хората се страхуват. Когато им кажа за подписката, те отговарят, че биха искали да я подкрепят, но ги е страх от отмъщение.
Срокът за внасяне на подписката е до 14 юли, а след това ще я внесем в кметството и ще настояваме за справедливост, каквато иска цялото село.
Подписката отразява съществуващ проблем, който не е от днес и не е само в Розино. Бяхме свидетели и на случилото се в Кърнаре, Слатина, Христо Даново, Баня, т.е. на местата, където има квартали и махали с ромско население, заяви кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.
Той подчерта, че проблемите не са свързани само с градоустройствени проблеми, а и с битова престъпност, управление на автомобили без книжка, шофиране на неизправни автомобили, каруци, носене на хладно оръже – всичко, което е свързано с неспазване на законите в Република България.
Тази подписка е само върхът на айсберга след неглижиране на проблема 25 години.С решението за едно пламнало огнище не може да се реши стар проблем, превърнал се вече в национален и системен.
Във всеки етнос, както и в ромския, има хора, които спазват законите и на които децата им учат и си плащат данъците. Те искат да живеят нормално, но това става не само с полиция, но и с правила, за да има сигурност за тях и за децата им. Затова на повече места трябва да има разкрити полицейски участъци, по-малко цивилни в МВР и повече униформени. Бюджетът на МВР да отива за неговата основна дейност и да се освободят от дейности, които могат да ги аутсорсват. Полицейските служители трябва всеки ден да ги виждаме на терен.
Така проблемите няма да бъдат решени, но ще има напредък в решаването на проблема. Сега, докато чакаме разкриване на полицейски участък, вече имаме одобрени приемни в Баня и в Розино.
Истинското решение ще бъде обаче да има разкрит полицейски участък за население, сред което около 3000 са роми.
Д-р Кабаиванов пое ангажимент да запознае с проблема директора на ОД на МВР в Пловдив и началника на РУП - Карлово и след разговор при областния управител, да бъдат взети мерки за решение като резултат от внесената подписка.
Някои институции може да не са съгласни с това, но ако държавата не ни помогне с експертен и финансов потенциал да решим проблема в рамките на 6-7 години и не затегнем дисциплината, проблемът ще продължава да ескалира.
Общините трябва да са нетърпими към незаконното строителство, училищата – към бягствата от училище. Ако не реагираме на финалната права, ще изпуснем всички възможности за реакция и може да се стигне до гражданско неподчинение. Не ми се иска да стигаме дотам.
Като кмет аз съм избран да защитавам интереса на местната общност и ще постъпя така, както ми вменяват законът и интересите на обществото.