Бившият командир на 61-ва Стрямска бригада ген. Димитър Шивиков призова колегите си да отидат на 11 януари от 18 часа в пловдивското село Войводиново със знамена и сини барети.
"До всички парашутисти, елате да се съберем на 11 януари 2019 г. в 18:00 часа пред църквата на село Войводиново да подкрепим нашия брат Вальо и семейството му. Да кажем не на циганския произвол. С българските знамена и синята барета", написа в социалната мрежа Фейсбук ген. Шивиков, това е оригиналният правопис.
Повод за протеста е побоят от роми на командос от Българската армия.
В поста му веднага се появиха коментари: "Оръжие нямате ли? Стига с тия знамена!!! Докажете, че сте мъже-военни".
Някои питаха каква да е подкрепата към командоса, който бе пребит от цигани в пловдивското село Войводиново, след като направил забележка на двама младежи да не създават опасност на пътя.
"И така няма българин, който да не е възмутен от бездействието на репресивните органи спрямо циганския произвол. Ще се съберете и ще развеете знамената? По този начин само ще демонстрирате безпомощността на българското общество пред престъпността. Най-много и вас да ви набият и да станете за резил".
В отговор друг потребител коментира, че е достатъчно да се съберат, пък ще се види. "Ти, какво искаш, бригадата да направи тактическо занятие във Войводино ли? И на мен така ми се иска, но е достатъчно да са там. Нали сам разбираш, че няма кой да каже: на оръжие", пише в коментарите, цитирани от news.bg.
Припомняме, пребитият от цигани командос е служител на 68-ма бригада Специални сили и има три задгранични мисии. Той е баща на две деца. Днес стана ясно, че в помощ на разследващите се е появил запис от камера, която е била разположена в близост, където отчасти се вижда развилата се ситуация на кръстовището на "Христо Ботев" и "Победа" в село Войводиново.
Според установеното от прокуратурата пострадалият се е връщал с колата си от Пловдив, когато на пътя пред него са преминали двамата братя. По негови показания те са го напсували, което е провокирало мъжа да спре и да се върне да разговаря с тях. Контактът обаче ескалира и словесните пререкания преминават във физически, като на кадрите се вижда първоначален сблъсък, а оттам нататък как двамата налагат побой над мъжа.
Предстои в четвъртък да изтече 72-часовата мярка за неотклонение на двамата, когато Прокуратурата ще поиска най-тежката мярка "задържане под стража" да продължи, тъй като извършеното според нея представлява опасност за обществото.
Припомняме, тази сутрин министърът на отбраната заяви, че държавата спешно трябва да вземе мерки, с които да се сложи край на беззаконието, което цари в тази група./trafficnews.bg