Семейство от Хисаря е било измамено чрез схема при теглене на банкови кредити онлайн Районна прокуратура–Пловдив привлече като обвиняеми Й.П., на 32 г., и 22-годишната Р.К. за това, че в периода от месец май 2022 г. до месец август 2022 г. в Пловдив, с цел да се сдобият с имотна облага, при условията на продължавано престъпление и в съучастие, са възбудили и поддържали заблуждение у мъж и жена от Пловдив, като са внесли компютърни данни и с това са причинили на двамата пострадали вреда в размер на общо 77 600 лева, което е престъпление по чл. 212а ал.1 вр. чл. 20 ал. 2 вр. чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс.
По делото е установено, че Й.П. и Р.К., които живеели на съпружески начала, имали приятелски отношения със семейство от Пловдив. Те се снабдили с данните от личните им карти като ги преснимали с мобилните телефони под предлог, че ще изработят фотоколажи за спомен.
С личните данни от документите за самоличност на пострадалите двамата обвиняеми кандидатствали онлайн за получаване на потребителски банкови кредити. Те предварително направили електронни пощи с имената на техните семейни приятели и им открили онлайн нови банкови сметки.
При разговори с банковите служители Й.П. и Р.К. се представяли със самоличността на двамата пострадали. Така по новооткритите банкови сметки били преведени парите от отпуснати общо седем кредита, а след това двамата обвиняеми ги прехвърлили в собствените си сметки.
В горепосочения период Й.П. получил от три отпуснати кредита по 20 000 лв. или общо 60 000 лв., които изтеглил от името на пострадалия мъж, а Р.К. сумата от 17 600 лв. от четири заема, които изтеглила от името на пострадалата жена. Парите не са възстановени. Те били похарчени за онлайн залози.
Бил е подаден сигнал в полицията след като пострадалата жена получила обаждане по телефона от една от банките, че не си обслужва кредита.
Й.К. и Р.П. са били задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура–Пловдив. На 10 октомври 2022 г. е било внесено искане в Районен съд–Пловдив за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях. Съдът е задържал Й.П., а на Р. К. е определена мярка за неотклонение „домашен арест“, тъй като същата понастоящем е в майчинство и се грижи за малолетно дете. Определението може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд–Пловдив.
В рамките на разследването е установено и трето лице, на името на което са изтеглени още два кредита по 5 000 лева или общо 10 000 лева.
Към настоящия момент са разпитани свидетели, проведена е кореспонденция с девет банкови институции, както и с БНБ, иззети са веществени доказателства.
Действията по разследването по случая продължават.
Подробности по случая бяха изнесени днес на брифинг на Районна прокуратура–Пловдив, в който участваха Чавдар Грошев, районен прокурор и заместникът му Атанас Илиев.